kan je een egel vasthouden - egel knuffelen hoe kan je een egel opnemen hoe egel oppakken
kan je een egel vasthouden - egel knuffelen hoe kan je een egel opnemen hoe egel oppakken

Kan je een egel vasthouden? Knuffelen ze eigenlijk wel graag?

Veel mensen die nog nooit een egel als huisdier hebben aangeraakt, vragen zich af of egels echt stekelig of stekelig zijn en of ze zacht genoeg zijn om vast te houden. Ze vragen zich af waarom iemand een huisdier zou hebben dat ze niet eens kunnen oppakken of knuffelen. Maar gelukkig weten egelbezitters overal dat hun geliefde huisdieren zeker kunnen worden gehanteerd als ze dit correct doen.

Hoe kan je een egel opnemen?

Als een egel kalm is, bevinden zijn stekels zich in een ontspannen positie. Op dit moment kan een egel worden vastgehouden zonder zich zorgen te hoeven maken over de scherpe stekels. De stekels hebben de neiging om plat langs de achterkant en zijkanten van de egel te liggen, allemaal naar hun achterkant gericht, dus zolang je niet tegen de scherpe punten van de stekels duwt (aai ze steeds van voor naar achter), vormen ze geen probleem of kans om gepord te worden.

Een bange of boze egel is echter een ander verhaal, aangezien de stekels omhoog staan ​​en de neiging hebben om alle kanten op te wijzen. Proberen om een ​​egel in deze verdedigende houding te hanteren, is zeker een stekelige ervaring en wordt meestal alleen gedaan met behulp van een dikke handdoek of met handschoenen aan om je handen te beschermen.

Worden egels graag geknuffeld?

Hoe graag een egel wordt vastgehouden of geknuffeld, is voor elk beestje verschillend. Het hangt af van de persoonlijkheid van de individuele egel en hoeveel handelingen de egel in het verleden heeft gehad. Sommige egels schijnen zich graag tegen hun menselijke metgezellen aan te nestelen, terwijl anderen misschien verlegen zijn of gewoon de voorkeur geven aan vrij rondlopen en ontdekkingstochten maken of ze zoeken een rustig hoekje van de bank voor een dutje. Het is moeilijk om de persoonlijkheid van een individuele egel te voorspellen, hoewel het veilig is om te zeggen dat met geduld bijna elke egel op zijn minst kan worden vastgehouden.

Stekels en huid

Egelbuiken zijn bedekt met zachte vacht, maar hun zijkanten en ruggen zijn bedekt met stijve stekels. Volgens Hedgehog Central is een egel bedekt met ongeveer 5.000 tot 7.000 stekels, dus dat maakt ze behoorlijk stekelig! Deze stekels zijn scherp (hoewel ze, in tegenstelling tot de stekels van een stekelvarken, geen weerhaken hebben) en worden gecontroleerd door een reeks spieren, dus wanneer een egel zich bedreigd voelt, worden de stekels opgeheven om overeind te staan. Als de spieren ontspannen zijn, liggen de stekels plat.

De egel zorgt er niet alleen voor dat hun stekels rechtop staan, maar rolt zich ook in een bal als ze bedreigd worden om hun zachte onderkant te beschermen. Op deze manier wordt alleen een egel-bal blootgelegd die bedekt is met stekels (wat een zeer effectief verdedigingssysteem vormt). Zelfs in deze toestand kun je een egel aanraken zonder al te veel schade (er zijn maar weinig egelbezitters die ooit hard genoeg worden gepord om hun huid te breken). Probeer echter te voorkomen dat uw vingers bekneld raken door een egel die in een bal rolt, aangezien ze sterk zijn en tegelijkertijd worden samengeperst en gepord, zal zeker pijnlijk voor u zijn!

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands