Kat op aanrecht afleren + tips

Katten vinden het heerlijk om overal in en op te komen. Dit kan vervelend, onhygiënisch en mogelijk gevaarlijk zijn voor u en uw huisdier. Een van de moeilijkste slechte gewoonten om bij katten te doorbreken, is hen ervan te weerhouden op tafels en aanrechtbladen te springen. Hoge plaatsen zoals de eettafel en het kookeiland zijn intrigerend voor katten, omdat het locaties zijn waar we eten bereiden en vaak visuele toegang bieden tot ramen en naar buiten.

Ondanks hun aangename uitzichten en smakelijke geuren zijn tafels en aanrechten gevaarlijk voor katten, omdat ze toegang kunnen geven tot giftig voedsel en planten. Andere gevaren zijn onder meer hete ovens en kookplaten, scherpe messen, gootstenen en scherpe of breekbare voorwerpen. Een kat leren stoppen met springen op tafels en toonbanken is moeilijk, maar er zijn technieken die succesvol zijn gebleken. Omdat alle katten verschillend zijn, kunt u het beste een paar methoden proberen om te bepalen welke het meest succesvol is.

Tips om katten van het aanrecht te houden

  • Probeer om te beginnen plastic placemats over het verboden oppervlak te leggen. Wanneer uw kat op het aanrecht springt, zal ze waarschijnlijk geïrriteerd raken door het plakkerige (maar pijnloze) gevoel. Plak dubbelzijdige tape op de plastic placemats met de tape naar boven en vervang deze indien nodig. De sleutel tot deze techniek is consistentie, dus zorg er altijd voor dat je de placemats bij de hand hebt als het oppervlak niet in gebruik is. Naarmate de tijd verstrijkt en uw kat de foto krijgt, kunt u het aantal aanwezige matten langzaam verminderen.
  • Je kan ook werken met geuren die de kat onprettig vindt, bijvoorbeeld citroenschil of kleine bakjes met tandpasta. Verdeel deze over het aanrecht zodat de kat ze altijd tegen komt als hij er op springt.
  • Er zijn ook commercieel geproduceerde afschrikmatten, die een kleine stroom uitstoten, vergelijkbaar met statische elektriciteit, wanneer katten het oppervlak raken. Als u op zoek gaat naar afschrikmatten, lees dan klantrecensies en test de stroom op uzelf voordat u ze aan huisdieren blootstelt.
  • Het plaatsen van stroken aluminiumfolie op het aanrecht werkt ook als een afschrikmiddel, omdat katten het geluid en de textuur van aluminiumfolie niet prettig vinden en er niet graag over zullen lopen. Een alternatief is bakpapier.
  • Als deze technieken niet werken, probeer dan uw kat voorzichtig met water te besproeien of erop te blazen met perslucht. Katten zullen uit ervaring leren dat bespoten of gegolfd worden onaangenaam is en zullen zich onthouden van provocerend gedrag, als u consequent blijft.
  • Sommige katten reageren goed op clickertraining, hoewel dit een arbeidsintensiever proces is en mogelijk wat online onderzoek vereist. Het gebruik van een gevestigde basislijn van clickertraining met uw kat kan vooruitgang boeken van eenvoudige opdrachten en trucs om te voorkomen dat ze op ongewenste oppervlakken springt.

Wat moet je zelf vermijden?

Voorkomen is beter dan genezen en sommige zaken zorgen er nu eenmaal voor dat het aanrecht nog aantrekkelijker wordt voor je kat. Volgende zaken kan je dus maar best vermijden:

  • Laat geen lekkers liggen op aanrecht. Katten zijn jagers, maar ze zullen er nooit voor terugdeinzen om als aaseters snel dat onbewaakte hapje mee te pikken.
  • Laat na het koken je kat de potten en pannen niet uitlikken.
  • Geef geen lekkere tussendoortjes terwijl je eten aan het maken bent aan het aanrecht.
  • Laat de kat niet drinken van de kraan.

Geef uw kat een alternatief voor het aanrecht

Onderzoek ook hoe uw kat op het aanrecht komt. Sommige katten kunnen vanaf de grond op het aanrecht springen, maar anderen hebben stoelen en krukken nodig om ze een boost te geven. Als uw kat meubels gebruikt om op het aanrecht te komen, verplaats de meubels dan gewoon om ongewenst gedrag te voorkomen.

Het is ook handig om een ​​door katten goedgekeurd hoog oppervlak in de buurt van een aanrecht of tafel te hebben, zodat uw kat dichtbij kan gaan zitten zonder op het verboden oppervlak te zijn. Gebruik positieve bekrachtiging om katten aan te moedigen hun goedgekeurde ruimte te gebruiken.

Houd er rekening mee dat katten beter reageren op positieve bekrachtiging en dat er nooit fysieke disciplinaire maatregelen mogen worden genomen. Katten zijn ongelooflijk intelligent en met hard werken en tijd zijn ze in staat trucs te leren en negatief gedrag te vermijden.

Aanbevolen palen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp