konijnen maken geluiden betekenis geluid konijn betekenis gedrag konijn
konijnen maken geluiden betekenis geluid konijn betekenis gedrag konijn

Konijnen maken geluiden! Wat zijn ze en wat betekenen ze?

Konijnen worden al lang beschouwd als een stil huisdier, waar geen enkele gebuur ooit zal over klagen. Voor het grootste deel communiceren konijnen met anderen via hun lichaamstaal en gedempte geluiden. De grote verscheidenheid aan geluiden die konijnen kunnen maken, zal je misschien verbazen, maar hoe langer je in de buurt bent van konijnen, je zult merken hoe ze vocaal met je communiceren.

Er is een hele lijst met geluiden waarvan je je misschien niet realiseerde dat konijnen ze kunnen maken, omdat veel ervan op een heel laag niveau worden gemaakt.

Meer weten over het houden van konijnen?

Geluiden van een gelukkig konijn

Als je een konijn ziet dat rent, springt en op zijn zij valt, betekent dat meestal dat het konijn de vrolijke dans aan het doen is. Enkele andere tekenen van tevredenheid zijn onder meer:

  • Kakelen: het kakelen van konijnen lijkt niet op de kakelende geluiden van een kip – het is een stuk stiller. Een kakelend geluid van een konijn betekent dat ze tevreden zijn met waar ze aan knabbelen.
  • Spinnen: spinnen voor een konijn lijkt veel op spinnen voor een kat, in die zin dat ze allebei ‘gelukkig en tevreden’ betekenen. Katten spinnen echter met hun keel, terwijl konijnen het geluid maken door hun tanden lichtjes tegen elkaar te wrijven. Het is een heel zacht geluid, maar eentje waar je naar wilt luisteren.
  • Neuriën: terwijl alle konijnen het af en toe doen, associëren de meeste konijnenhouders het met een mannetje die zijn vrouwelijke liefde nastreeft.

Deze geluiden maakt een ongelukkig konijn

Sommige geluiden zijn zeer duidelijke tekenen van pijn of angst, zoals schreeuwen. Een konijn zal alleen gillen als ze bang, gestrest of bang zijn. Hopelijk hoor je nooit een konijn gillen, het is griezelig huiveringwekkend. Enkele andere geluiden van woede, pijn of angst zijn onder meer:

  • Grommen: Konijnen kunnen zeker grommen en het gaat vaak vooraf aan een uitval en mogelijk een hap. Als het konijn zich bedreigd voelt (zelfs door jou), zullen ze geen moeite hebben met grommen en uitvallen.
  • Snuiven: Snuiven kan vóór of samen met grommen optreden.
  • Sissend: dit klinkt precies zoals u denkt dat het klinkt. Een gesis wordt gebruikt om andere konijnen af ​​te weren.
  • Zeuren of jammeren: konijnen jammeren of zeuren als ze niet vastgenomen willen worden. Je kunt het vooral horen van een zwangere dame die in een kooi is gestopt met een ander konijn (vooral een mannetje). Het gejammer is een protest tegen de omgeving waarin ze zich bevinden. Dit kan een ongewenste kooigenoot zijn of, in het geval van swangerschap, een teken dat ze niet geïnteresseerd zijn in de avances van het mannetje.
  • Voet stampen of bonzen: wanneer konijnen luid met hun achterpoten stampen, betekent dit meestal dat ze nerveus en bang zijn. Het zou erop kunnen wijzen dat het konijn een vreemd geluid hoort en denkt dat er een roofdier onderweg is. Door te stampen weet iedereen in de buurt dat er iets ergs op komst is. Dit gedrag komt veel voor bij vrijlopende konijnen die anderen willen informeren over een mogelijke aanval.
  • Tandenknarsen: het geluid van een konijn dat met zijn tanden knarst, is bijna onmiskenbaar. Het is moeilijk te verwarren met spinnen, ook al is het op dezelfde manier gemaakt. Als je konijn met zijn tanden aan het knarsen is, heeft hij veel pijn en heeft hij medische hulp nodig.
  • Schreeuwen: het geluid van een schreeuwend konijn zal om twee redenen koude rillingen over je rug doen gaan. Ten eerste klinkt het griezelig veel als een doodsbang kind. Ten tweede schreeuwen konijnen alleen als een roofdier hen achtervolgt of als ze doodgaan. Het is nooit een vals alarm als een konijn gilt.
Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands