Tips om je grasparkiet tam te maken

Hoe jonger de grasparkiet is, hoe makkelijker het is om de grasparkiet tam te maken.

Het beste is een net uitgevlogen, zelfstandige etende grasparkiet. Dit wil niet zeggen dat een oudere grasparkiet niet meer tam te maken is, het kost alleen extra tijd en geduld.

Het tam maken van je grasparkiet gaat niet vanzelf! Het vergt een hoop geduld en vrije tijd. Je zult het vertrouwen van je jonge grasparkiet moet winnen, door veel aandacht aan de jonge grasparkiet te geven. Uiteindelijk krijg je er iets heel moois voor terug: een gevleugelde vriend(in).

De eerste dagen

Wanneer je je nieuwe gevleugelde vriend gekocht hebt, is het zaak om hem eerst rustig in zijn kooi te laten wennen aan de omgeving vanaf een plaats waar de grasparkiet overzicht heeft. In het begin zal de grasparkiet bang zijn, de grasparkiet heeft immers een verhuizing achter de rug. Ook zal de grasparkiet nog niet direct gaan eten, strooi daarom een beetje voer over de bodem van de kooi.

Belangrijk om te lezen:

Wanneer je met je hand in de kooi kan gaan, verschilt sterk per grasparkiet. De ene grasparkiet heeft langer nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving dan de ander. Pas als de grasparkiet gewend is, kan je je hand in de kooi proberen te doen.

Het belangrijkste is dat je je hand niet terugtrekt als de grasparkiet gaat fladderen als je met je hand in de kooi zit.
De grasparkiet zal onthouden dat wanneer hij gaat fladderen die enge hand weggaat. Doe je hand pas weg als de grasparkiet gestopt is met fladderen. Hierna beloon je de grasparkiet. Dit een aantal keer per dag doen. Je grasparkiet zal niet in 1 keer allerlei kunstjes gaan doen, het vergt veel tijd en geduld om het vertrouwen van je grasparkiet te winnnen. Boos worden op de grasparkiet heeft helemaal geen zin en bij de ene grasparkiet duurt het langer dan bij de ander.

Daarna..

Nadat de grasparkiet gewend raakt aan de hand in zijn kooi, is het zaak om een stapje verder te gaan: de grasparkiet zover krijgen dat hij op je vinger gaat zitten. Dit gaat op dezelfde manier als je hand in de kooi stoppen. De grasparkiet moet gelokt worden met bijvoorbeeld trosgierst. Na een paar dagen zal de grasparkiet nieuwsgierig worden naar het eten en op je hand gaan zitten. Belangrijk is weer dat je niet je hand terugtrekt wanneer de vogel bijt of een andere onverwachte beweging maakt.

De eerste vlucht

Voordat je de grasparkiet los kunt laten uit zijn kooi voor zijn eerste vlucht, moet je een aantal maatregelen nemen om ongelukken te voorkomen:

  • Ramen en deuren sluiten
  • Overgordijnen of vitrage helemaal dichtdoen
  • Geen brandende kaarsen
  • Giftige kamerplanten verwijderen
  • Andere loslopende huisdieren uit de kamer
  • Indien open keuken, gasstel uit / kookplaat afgekoeld

Als al deze maatregelen zijn getroffen is het tijd voor de eerste vlucht. Pak een stukje trosgierst, lok de grasparkiet op je hand en haal hem rustig uit de kooi.
De eerste keer dat de grasparkiet gaat vliegen gaat vaak niet goed. De grasparkiet landt op vreemde plaatsen en kan met zijn vleugels tegen het plafond komen. Blijf in dit geval rustig en probeer met een stuk trosgiest de grasparkiet op de hand te lokken.

Als dit niet in 1 keer lukt is er geen man overboord. Probeer het later gewoon nog eens. Ren nooit achter de grasparkiet aan om hem te vangen. Gebruik ook nooit een handdoek om de grasparkiet te vangen.

Als de grasparkiet echt niet komt, pak dan de kooi en houdt die voor hem. Dit zal door de grasparkiet worden ervaren als een vertrouwde omgeving, met als resultaat dat de grasparkiet er waarschijnlijk zelf in gaat.

Het belangrijkste om te weten is: oefening baart kunst!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp