Verlies van eetlust bij slangen – Los problemen met de spijsvertering van uw huisdierenslang op

Je huisdierenslang leidt een vrij makkelijk leven en hoeft geen roofdieren te ontwijken of op zijn voedsel te jagen, maar hij kan nog steeds anorexia ontwikkelen of zijn eetlust verliezen. Zelfs als je de omgeving van je huisdier bijna perfect kunt houden waar het hoort wat betreft temperatuur en vochtigheid, kun je hem niet altijd verleiden om te eten.

Natuurlijk kan een slang die gedurende langere tijd niet eet, uiteindelijk infecties krijgen of verhongeren. Dus je moet erachter komen waardoor de anorexia symptomen ontstaan of als je anderszins gezonde slang langer dan een paar weken weigert te eten, hoe je kan ingrijpen.

Waarom slangen hun eetlust verliezen

In sommige gevallen is verlies van eetlust een natuurlijk onderdeel van het gedrag van een slang, maar het kan ook het gevolg zijn van een probleem dat u mogelijk kunt oplossen met kleine aanpassingen aan de omgeving of het dieet. een bezoek aan uw exoten dierenarts.

Natuurlijke oorzaken die geen tussenkomst vereisen

Uw slang zal van tijd tot tijd zijn eetlust verliezen als een natuurlijk onderdeel van zijn levenscyclus. Als dit gebeurt, hoeft u geen actie te ondernemen omdat uw slang volkomen gezond is. Het is belangrijk om te onthouden dat de eetgewoonten van reptielen heel anders zijn dan die van zoogdieren. Het is natuurlijk belangrijk om het gedrag van uw slang in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat wat een natuurlijk verlies van eetlust lijkt, geen teken van ziekte is.

Vervellen is de meest voorkomende oorzaak van verlies van eetlust: uw slang kan stoppen met eten wanneer hij op het punt staat te vervellen of zijn huid af te werpen. Bovenop de anorexia bij het vervellen kan de huid van uw slang erg bleek en dof worden, de ogen worden blauw en melkachtig. Het zou kunnen dat uw slang een week voor en na het vervellen niets eet.

Andere natuurlijke oorzaken van eetlust waarvoor geen tussenkomst vereist is, zijn onder meer:

 • Seizoensgebonden veranderingen: uw slang kan reageren op veranderende seizoenen met veranderingen in zijn eetlust.
 • Pogingen tot winterslaap: sommige slangen overwinteren van nature, en koeler weer kan het energieniveau en de eetlust van uw slang verlagen.
 • Leeftijdsfactoren: jongere slangen groeien en hebben meer voedsel nodig dan oudere slangen; terwijl jongere slangen één keer per week eten, eten volwassen slangen veel minder.

Oorzaken gerelateerd aan de omgeving

Slangen kunnen negatief reageren op verschillende omgevingsproblemen die u gemakkelijk kunt oplossen. Deze omvatten:

 • Type ondergrond. Slangen hebben een geschikt substraat nodig en het is belangrijk om de juiste bodembedekking voor uw huisdier te kiezen. Sommige soorten houtkrullen, zoals ceder, kunnen leiden tot parasieten of zelfs huidrot.
 • Daglicht-duisternis cyclus. De meeste slangen hebben een specifieke daglicht-donkercyclus nodig om in gevangenschap te gedijen, en het is aan de eigenaar om de juiste lichtcyclus voor hun huisdier te onderzoeken. Als je eenmaal weet wat je huisdier nodig heeft, is het gemakkelijk om het te geven.
 • Soort eten. Alle slangen zijn carnivoren, maar verschillende soorten hebben verschillende soorten en hoeveelheden voedsel nodig. Als u niet zeker weet wat de ideale voeding voor uw huisdier is, neem dan contact op met de dierenarts.
 • Behoefte aan privacy. Slangen hebben “slangen schuilplaatsen” nodig waarin ze gedurende een deel van de dag comfortabel kunnen verdwijnen. Dit kan van alles zijn, van kartonnen dozen tot artistiek ontworpen constructies. Zonder privacy ontwikkelen sommige slangen eetlustproblemen.

De temperatuur in de gaten houden

Een van de belangrijkste dingen om bij uw slang in de gaten te houden, is de temperatuur van de behuizing. Slangen hebben een warme omgeving nodig om actief te blijven en voedsel goed te verteren. Als een slang te koud wordt, wordt hij lusteloos en kan hij verschillende ziekten ontwikkelen, waaronder een luchtweginfectie of longontsteking.

Wat is de temperatuur in het zonnebadengebied? Wat is de temperatuur van het koudste deel van de kooi? En hoe koud wordt het ‘s nachts? Als je een van deze vragen onder de 21 graden celcius hebt beantwoord, is de kans groot dat je verblijf te koud is.

Controleer uw referenties voor de juiste zonnetemperaturen en koelere aanvaardbare temperaturen voor uw soort slang en probeer zo dicht mogelijk bij de ideale temperatuur te raken. Mogelijk moet u nog een warmtelamp toevoegen of het wattage van de lampen die u momenteel gebruikt verhogen. Ondertankverwarmers zijn handig voor aanvullende warmte, maar doen niet veel aan de omgevingstemperatuur.

Slangenziekten die een verminderde eetlust kunnen veroorzaken

Er is een breed scala aan slangenziekten die de eetlust van uw huisdier kunnen verminderen. Sommige kunnen gemakkelijk worden behandeld, terwijl andere dodelijk kunnen zijn. Houd uw huisdier in de gaten om er zeker van te zijn dat u geen symptomen van deze aandoeningen ziet; als je het niet zeker weet, is een bezoek aan de dierenarts een goed idee.

Vind een dierenarts voor reptielen online:

Mondrot

Als u ooit kiespijn of aften heeft gehad of op uw tong heeft gebeten, weet je hoe het is om wat mondpijn te hebben. Mondrot is een pijnlijke vorm van mondinfectie; je slang zal niet willen eten als hij enige mate van mondrot heeft. Als u niet zeker weet of uw slang een gezonde mond heeft, laat hem dan nakijken door uw gespecialiseerde dierenarts.

Ademhalingsziekte

Slangen willen niet eten als ze luchtweginfecties of longontsteking hebben. Als uw slang niest, oog- of neusdrainage heeft of door zijn mond ademt, kan hij een vorm van luchtwegaandoening hebben en zal hij niet eten. Bel uw dierenarts als u dit vermoedt.

Darmparasieten

Darmparasieten, beter bekend als “wormen”, zijn microscopisch klein en normaal bij reptielen. Wanneer ze echter overbevolkt raken in de darmen van uw huisdierenslang, kan hij stoppen met eten. U zult deze parasieten niet zien, dus u moet een directe fecale uitstrijkje en een drijfbeurt laten uitvoeren op het ontlastingsmonster van uw slang. Bel uw dierenarts om een ​​afspraak te maken voor een fecale screening als u er het afgelopen jaar geen heeft gehad of als u vermoedt dat dit een reden kan zijn om te stoppen met eten.

Obstructie en impactie

Soms krijgen slangen per ongeluk een mond vol met iets dat ze niet kunnen verteren en worden ze belemmerd. Op andere momenten krijgen ze niet genoeg vocht in hun omgeving om regelmatig te poepen en krijgen ze opstopping. Zowel obstructie als impactie kunnen ervoor zorgen dat uw slang stopt met eten. De slang gedurende 15 tot 20 minuten twee keer per dag in warm water leggen kan helpen zijn ontlasting te passeren, maar een obstructie kan ook een operatie vereisen. Bel uw dierenarts als u de ontlasting niet binnen een dag of zo na de laatste maaltijd van uw slang heeft zien passeren of als u denkt dat hij kan worden belemmerd.

Behandeling en preventie van verlies van eetlust

U kunt verlies van eetlust niet volledig voorkomen, maar u kunt:

 • Zorg ervoor dat de omgeving van uw slang geschikt is voor zijn behoeften, zorg voor een goed substraat, een slangenhuid en goede dag- / nachtverlichting
 • Voorzie uw slang van de juiste hoeveelheid en soort voer
 • Controleer of de temperatuur in de behuizing geschikt is
 • Controleer of uw slang geen luchtwegaandoeningen of pijnlijke zweren heeft

Als al deze elementen aanwezig zijn, uw slang niet aan het vervellen is, en u zeker weet dat leeftijd of seizoen geen factor is, zijn er nog veel andere redenen waarom slangen stoppen met eten, waaronder ernstig orgaanfalen en -ziekte, systemische infecties en meer.

Als u niet zeker weet waarom uw slang is gestopt met eten, bel dan uw dierenarts. U kunt het verlies van eetlust van uw slang misschien niet volledig voorkomen, maar een zorgvuldige observatie van uw huisdier en een goed beheer van zijn omgeving kan hem helpen zijn eetlust terug te krijgen. Zodra uw slang weer begint te eten, pas dan op dat u hem niet te veel voedt: overvoeding kan leiden tot een terugkerend spijsverteringsprobleem.

Als u vermoedt dat uw huisdier ziek is, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. Raadpleeg voor gezondheidgerelateerde vragen altijd uw dierenarts, aangezien deze uw huisdier heeft onderzocht, de gezondheidsgeschiedenis van het huisdier kent en de beste aanbevelingen voor uw huisdier kan doen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp