Vervellen bij slangen – Waarom, hoe herkennen en eventuele problemen

Slangen werpen van nature regelmatig hun huid af, en een gezonde vervelling is belangrijk voor hun algemeen welzijn. Hoewel het volkomen natuurlijk is, is het vervellen stressvol voor uw slang. Het voordeel is dat u een deel van de stress kunt verlichten door de signalen te leren dat uw huisdier op het punt staat te vervellen en door stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het proces zo soepel mogelijk verloopt.

Waarom vervellen slangen?

Slangen maken constant nieuwe huidcellen aan en moeten de oude afwerpen. Terwijl mensen voortdurend in kleine hoeveelheden huidcellen afstoten, doen slangen het in een doorlopend vel. Het proces wordt ecdysis genoemd, wat eenvoudigweg het vervellen of afstoten van een buitenste laag betekent.

Het interval tussen vervellen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de slang, de groeisnelheid en de omgeving. Jonge slangen die snel groeien, vervellen regelmatig – om de paar weken – terwijl dit bij volwassen exemplaren beduidend minder gebeurt, soms slechts een paar keer per jaar of minder.

Tekenen dat uw slang op het punt staat te vervellen

Als je je slang zorgvuldig observeert, zul je een paar tekenen opmerken die aangeven dat hij binnenkort de oude huid zal afstoten. Dit is volkomen normaal en hoeft u zich geen zorgen te maken over:

 • Zijn ogen krijgen een troebele, blauwachtige kleur. Dit komt doordat de oogkap – een speciaal aangepaste schaal die elk oog bedekt – is losgeraakt zodat hij samen met de huid kan worden uitgescheiden. Het wordt een soort tijdelijk filter over het oog, maar net voor het afstoten moeten de ogen weer helder worden.
 • De oude huid begint dof of wazig te lijken. In het begin merk je misschien ook dat de buik van je slang een roze kleur lijkt te hebben.
 • Uw huisdier kan zich meer dan normaal verstoppen.
 • Zijn eetlust kan afnemen, of hij wil helemaal niet eten.
 • Hij kan schichtiger of defensiever worden, vooral als het niet goed kan zien.
 • Ze kan ruwe oppervlakken in de omgeving zoeken om de oude huid eraf te wrijven, en / of het kan water zoeken om in te trekken.

Hoe problemen bij vervelling voorkomen

Om een ​​deel van de stress die uw slang ervaart te verlichten, zijn er een aantal dingen die u kunt doen tijdens het vervellen:

 • Zorg voor accessoires, zoals schoon drijfhout of stenen, om je slang te helpen zijn oude huid eraf te wrijven. Zorg ervoor dat ze relatief glad zijn en geen scherpe randen hebben
 • Zorg ervoor dat het verblijf van uw huisdier vochtig is en zorg voor een ondiepe schaal met water waar uw slang zichzelf in kan weken. Je kunt ook een afgesloten vochtige doos toevoegen, een plastic omhulsel met vochtig veenmos met een ingangsgat dat net groot genoeg is voor de slang. Je slang zal tijdens het afstoten waarschijnlijk meer tijd dan normaal in de doos doorbrengen.
 • Vermijd zoveel mogelijk het hanteren van uw slang vlak voor en tijdens het afstoten. Als u het moet hanteren, doe dat dan voorzichtig, want de nieuwe huid is kwetsbaar en scheurt gemakkelijk.
 • Maak je geen zorgen als je slang weigert te eten. Afhankelijk van de soort kan een gezonde slang een paar weken of langer zonder eten, en grotere slangen kunnen zelfs nog langer gaan. Als je slang wil eten, is het misschien het beste om hem een ​​kleinere maaltijd te geven dan normaal, zodat meer van zijn energie naar genezing gaat in plaats van naar verteren.
 • Onderzoek de huid en je slang om er zeker van te zijn dat het proces is voltooid. Idealiter komt de hele huid in één stuk los. Kijk of de oogkappen ook zijn afgeworpen; er mogen geen gaten in de huid zitten waar de ogen waren. Het is mogelijk dat u of uw dierenarts eventuele overblijfselen van de oude huid moet verwijderen.

Onvolledige of abnormale vervelling

Onvolledige vervelling wordt ook wel dysecdyse genoemd. Als uw slang zijn huid niet volledig afschilfert, heeft hij mogelijk een habitat- of gezondheidsprobleem:

 • Dysecdyse kan te wijten zijn aan problemen met de leefomgeving. Als u uw slang heeft voorzien van oppervlakken om tegen in te wrijven, controleer dan de vochtigheidsgraad, temperaturen en het substraat van de behuizing en breng indien nodig aanpassingen aan.
 • Onvolledige vervelling kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem, zoals een infectieziekte, interne of externe parasieten, interne abcessen of een tekort aan voedingsstoffen. Deze moeten zo snel mogelijk met uw dierenarts worden besproken.
 • Ingehouden oogkappen kunnen optreden bij onvolledige vervelling, maar kunnen ook gebeuren wanneer de rest van de huid intact is.

Als u uw slang wilt helpen bij het vervellen, zorg er dan voor dat u bekend bent met veilige methoden voor het verwijderen van huid en oogkappen of bezoek uw dierenarts om het te laten doen. In ieder geval is het het beste om de reden voor eventuele vervellingsproblemen te onderzoeken, zodat je beter voorbereid bent de volgende keer en je slang in de tussentijd gezond blijft.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp