waarom hijgen honden hond hijgen reden hijgen gedrag
waarom hijgen honden hond hijgen reden hijgen gedrag

Waarom hijgen honden?

Hijgen is een typisch hondengedrag, maar u kunt zich afvragen waarom het voorkomt, of dat het hijgen van uw huisdier overdreven of ongebruikelijk is. Onderzoekers hebben gekeken naar het hijgen van honden om de oorzaken vast te stellen; wat ze ontdekten, zal je misschien verbazen.

Wat is hijgen bij honden?

Matige tot snelle ademhaling met open mond is een normaal gedrag van honden en puppy’s dat de lichaamstemperatuur verlaagt en ook zuurstof in de bloedsomloop van de hond brengt. De hijgende hond ademt met zijn bek open en tong iets uitpuilend.

Hijgen als koelmechanisme is nodig omdat honden geen effectief systeem van zweetklieren hebben zoals mensen. In plaats daarvan koelen honden hun lichaam af met behulp van de verdamping van vocht uit de mond en tong, en door de hete lucht van hun longen uit te wisselen met koelere buitenlucht.

Hijgen moet niet worden verward met moeizame ademhaling. Een moeizame ademhaling wordt gekenmerkt door een gespannen ademhaling en kan gepaard gaan met geluiden van angst, zoals huilen of janken, of fluittonen uit de neusgaten of luchtpijp als gevolg van blokkering.

Veel voorkomende redenen voor hijgen

waarom hijgen honden hond hijgen reden hijgen gedrag 5 redenen van hijgen stress plezier ongemak ziekte warmte

Afkoelen

Zelfs als ze niet oververhit raken, zullen honden hijgen van inspanning. Het lijkt veel op de manier waarop mensen zwaar ademen tijdens intense oefeningen. Hijgen is echter ook de belangrijkste manier voor honden om zichzelf af te koelen, omdat ze niet zweten zoals mensen. Hoewel honden een beetje zweten aan hun voetzolen, kunnen ze hierdoor niet voldoende afkoelen. In plaats daarvan koelen honden zichzelf af door hun mond.

Door te hijgen kunnen honden warmte afgeven en ruilen voor koelere lucht. Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, is dit geen erg efficiënt proces. Het is zelfs minder efficiënt voor honden met een kort gezicht (zoals buldoggen of mops). Daarom beginnen honden te hijgen, zelfs als ze het zelfs maar een beetje warm krijgen. Hoe heter een hond wordt, hoe intenser het hijgen wordt. Soms gaat zwaar hijgen gepaard met kwijlen en roodheid van de tong en het tandvlees.

Naast diep hijgen, omvatten waarschuwingssignalen van oververhitting een felrode tong en tandvlees, grote ogen, slappe en lang uithangende tong. Neem maatregelen om oververhitting te voorkomen door uw hond koel te houden en de blootstelling aan hitte tot een minimum te beperken. Neem altijd zorgvuldige maatregelen om uw hond bij warm weer veilig te houden. Laat een hond nooit alleen achter in een auto, aangezien auto’s snel veel heter kunnen worden dan de buitentemperatuur. Breng uw hond bij twijfel naar de dierenarts voor medische hulp.

Wanneer de temperatuur van de buitenlucht hetzelfde of hoger is dan de normale lichaamstemperatuur van 38 graden celcius, zal hijgen de hond niet effectief afkoelen en kan dit leiden tot een zonnesteek. Honden die oververhitten graven soms een kleine schuilplaats om er aan te ontsnappen.

Opwinding of stress

Hijgen kan soms helemaal niets met lichaamstemperatuur te maken hebben. Veel honden hijgen als ze angst, onrust of stress ervaren. Voorbeelden zijn autoritten, vuurwerk, verlatingsangst, dierenartsbezoeken en andere stressvolle gebeurtenissen. Kijk naar de lichaamstaal van uw hond om u te helpen bepalen of uw hond tekenen van angst of een andere vorm van angst vertoont. Als u de oorzaak van angst of onrust bij uw hond begrijpt, kunt u deze incidenten tot een minimum beperken. Als hijgen verband lijkt te houden met angst, ongerustheid of stress, is het het beste om uw hond zo snel mogelijk uit de situatie te verwijderen.

Veel honden hijgen als ze spelen

Hijgen is misschien gewoon een teken van geluk bij uw hond. Als dat zo is, zal de rest van de lichaamstaal van uw hond deze gelukkige stemming weerspiegelen. De staart zal meestal op een vrolijke manier kwispelen. Het lichaam en de gelaatstrekken van uw hond zullen enigszins ontspannen zijn. De ogen zullen helder en gelukkig lijken. Zodra de zaken kalmeren, zal het hijgen langzamer gaan en uiteindelijk stoppen. Aanhoudend mild hijgen met een open mond en heldere ogen is normaal bij een ontspannen, tevreden hond. In feite beschouwen veel mensen dit als een hondenglimlach.

Pijn of ongemak

Honden zijn redelijk goed in het verbergen van pijn en ziekte voor mensen. Sommige honden doen meer hun best dan anderen om hun ongemak te verbergen. Zodra ze echter een bepaald niveau van ongemak bereiken, kunnen ze vaak niet anders dan tekenen vertonen, zoals hijgen. Let op andere tekenen van ziekte of pijn, zoals braken, verlies van eetlust, diarree, lethargie, mank lopen, ijsberen en gedragsveranderingen. Neem contact op met uw dierenarts als u vermoedt dat uw hond ziek of gewond is.

Als u op enig moment ziet dat hijgen extreem intens is en niet kan worden verklaard, moet u uw hond onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts brengen. Het is altijd het beste om op veilig te spelen en uw dierenarts dingen te laten controleren.

Lichamelijke problemen

Dit zijn slechts enkele van de mogelijke redenen waarom uw hond hijgt:

  • Honden met hoge koorts kunnen hijgen om hun lichaamstemperatuur te verlagen.
  • Medicijnen die door de dierenarts worden gegeven, kunnen de ademhaling versterken of het hijgen veroorzaken.
  • Een zeer volle maag of een opgeblazen gevoel kan er ook voor zorgen dat uw hond gaat hijgen, soms ter voorbereiding op braken. Dit kan een noodgeval zijn en uw huisdier moet onmiddellijk worden onderzocht als het overgeeft.
  • De ziekte van Cushing, een aandoening die wordt veroorzaakt door overmatige productie van het stresshormoon cortisol, kan overmatig hijgen veroorzaken
  • Larynxverlamming, een aandoening waarbij de spieren die het strottenhoofd aan de achterkant van de keel openen en sluiten verzwakt of verlamd zijn, is een andere oorzaak van hijgen. Deze aandoening komt vaker voor bij oudere honden van middelgrote tot grote rassen, zoals Labrador retrievers. Het hijgen gaat vaak gepaard met een hoog piepend geluid dat bekend staat als stridor.
Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands