Waarom zijn katten zo gek van jagen op rode laserpuntjes?

Wanneer je katten in huis hebt, zal je wel al gemerkt hebben dat ze echt niet kunnen stoppen met jagen op een laserpoint. Voor zoiets kleins en geurloos te zijn, kan dat kleine rode stipje katten zeker bezig houden – ondanks (of misschien wel dankzij) het feit dat ze het nooit echt kunnen vangen. Interessant is echter dat er enige discussie is over de vraag of laseraanwijzers wel of niet geweldig speelgoed zijn voor onze kattenvrienden. Dus waarom jagen katten op lasers, en wordt het tijd om de laser te laten vallen ten gunste van een ander soort speelgoed?

De allure van de laser

Lasers zijn inherent stimulerend voor katten vanwege wat ze vertegenwoordigen: snel bewegende prooien. Alleen omdat je kat niet hard hoeft te werken voor zijn voer (tenzij je alle moeite meetelt die het kost om de hele ochtend te miauwen totdat je zijn kom vol hebt), wil dat nog niet zeggen dat hij geen aangeboren aanleg heeft voor de jacht.

Terwijl de punt van een laser door de kamer schiet, interpreteert uw kat het als een klein dier dat probeert te rennen en zich te verstoppen. Als zodanig komen bepaalde inherente kattengedragingen naar voren, met name het aangeboren verlangen om de betreffende prooi te jagen, te bespringen en te doden. Het feit dat het slechts een projectie is, doet er niet zoveel toe, omdat uw kat op automatische piloot werkt, niet op intellect.

Hoe katten lasers zien

Er speelt hier nog een andere factor mee wanneer uw kat achter een laser aan jaagt, en dat is het feit dat het er gewoon aantrekkelijk uitziet. Om te begrijpen waarom, helpt het om een ​​goed begrip te hebben van hoe de ogen van uw kat werken en hoe ze verschillen van menselijke ogen.

Het netvlies is een van de belangrijkste structuren van het oog. Het is samengesteld uit twee belangrijke soorten cellen: staafjes en kegeltjes. Staven hebben te maken met zicht bij weinig licht en het detecteren van beweging, terwijl kegeltjes het oog helpen kleur te zien. Mensenogen hebben meer kegeltjes dan staafjes, wat betekent dat we de wereld met veel levendigheid zien. Katten daarentegen hebben meer staafjes dan kegeltjes, waardoor ze experts zijn in het oppikken van zelfs de kleinste bewegingen.

Wat heeft dit met lasers te maken? Het betekent dat ze best moeilijk te negeren zijn. Op het moment dat je een laserpunt naar je kat draait, pikt hij het op in zijn perifere zicht, en als hij er nog niet helemaal achter is dat hij die rode stip niet echt kan eten (of als hij weet dat hij dat niet kan maar maakt het niet uit), dan is dat alles wat nodig is om zijn roofzuchtige cyclus te beginnen.

Het debat over katten en lasers

Het is misschien verrassend om te horen dat er enige controverse bestaat over de vraag of het een goed idee is om uw kat te verleiden met lasers, maar het kat-laser-debat is er een die al een tijdje gaande is.

Het belangrijkste probleem dat wordt opgemerkt door kattenliefhebbers die anti-laser zijn, is dat het een vorm van plagen is om je kat achter een laser te laten jagen. Onthoud dat je kat die rode stip besluipt en bespringt, omdat zijn hersenen hem vertellen het voedsel op te vangen en te doden. De kat doet het niet duidelijk als een vorm van spel, ook al heeft hij plezier.

De laser is een onbereikbaar doelwit, en hoe goed de jachtvaardigheden van uw kat ook zijn, hij zal hem nooit opeten en hij zal zijn roofcyclus nooit afmaken. Veel katten ontdekken de list en stoppen met de interactie met de laser. Anderen vinden het enorm frustrerend en kunnen zich daardoor slecht gaan gedragen. Gefrustreerde katten gedragen zich op minder dan ideale manieren, bijvoorbeeld door destructief of agressief te worden. Als je een verband opmerkt tussen spelen met je kat en een laser en slecht gedrag, is het waarschijnlijk tijd om de aanwijzer voorgoed weg te doen.

Om laserpointers meer een spel en minder een plagerij te maken, geeft u uw kat een traktatie of een fysiek speeltje wanneer u klaar bent met spelen. Op die manier krijgt het de voldoening van een “kill”, zelfs als het niet van de laser zelf is.

Veiligheidstips voor laserpointer

Op voorwaarde dat je kat het leuk lijkt te vinden om achter een laser aan te jagen en niet zomaar verstrikt raakt in een eindeloze reeks van jacht-bespringen-teleurstelling, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Een laser najagen is een fantastische manier voor je kat om wat fysieke en mentale oefening te krijgen, en het laat hem ook een tijdje in zijn katinstincten komen – iets dat binnenkatten niet zo vaak doen als ze zouden willen.

Natuurlijk moet u er nog steeds voor zorgen dat u de juiste veiligheidstips opvolgt om te voorkomen dat u uw kat tijdens het spelen verwondt. Hier zijn twee belangrijke om op te merken.

Schijn het licht niet rechtstreeks in de ogen van uw kat. Zelfs speelgoedlasers geven een ongelooflijk helder licht af, dus je mag het niet rechtstreeks op je kat (of jezelf!) Schijnen. Als u dat wel doet, kunt u problemen met het gezichtsvermogen en / of oogletsel veroorzaken.

Voorzie uw kat van voldoende ander speelgoed. Als de laser de enige uitlaatklep van uw kat is om te spelen, is de kans groter dat de frustratie zich begint op te bouwen. Zorg ervoor dat het toegang heeft tot veel andere objecten om mee te jagen en te spelen, inclusief speelgoed voor kattenkruid en toverstokken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van leuk en uitdagend speelgoed voor uw kat:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp