Wat eten reptielen allemaal?

Van schildpadden tot slangen, reptielen zijn verrassend schattig en leuk om voor te zorgen. Ervoor zorgen dat uw geschubde vriend het juiste voedsel heeft om te eten, is net zo belangrijk als uw eigen dieet volgen.

Er zijn naar schatting 9.500 verschillende soorten reptielen op de planeet, van de vlees vretende krokodil tot de sla-minnende schildpad. Er bestaat niet zoiets als een ‘one size fits all’-dieet voor reptielen.

Dat betekent dat het belangrijk is om uw huisdier te bestuderen. Besteed tijd aan het lezen over het natuurlijke dieet van de soort van uw reptiel en zoek dan de juiste mix van vers voedsel, pellets en supplementen om hem lang gezond te houden.

Verschillende diëten voor verschillende huisdierreptielen


Elke soort reptiel eet een iets ander dieet. Laten we eens kijken naar enkele voedingsmiddelen die elke groep reptielen over het algemeen eet.

Wat eten slangen?


De meeste slangen zijn carnivoren of insecteneters. Ze moeten vlees eten en voor het grootste deel geen fruit of groenten. De meeste slangen eten een combinatie van:

 • Insecten in alle soorten en maten
 • Knaagdieren
 • Andere reptielen
 • Vogels
 • Grotere zoogdieren
 • Eieren, hoewel dit niet erg gebruikelijk is


Waarschijnlijk voer je ze vooral knaagdieren, omdat deze verreweg de gemakkelijkste manier zijn om een ​​gevangen reptiel te voeren. Deze kunnen op verschillende leeftijden worden gevoerd en kunnen worden ingevroren, vers gedood of levend.

Sommige slangen eten geen voedsel tenzij het beweegt, wat betekent dat er niet echt alternatieven zijn om knaagdieren te vermijden. Als je preuts bent in het voeren van bevroren of levende muizen aan je nieuwe huisdier, overweeg dan om vleesetende slangen te vermijden!

Het voeren van je vleesetende slang kan snel duur worden als je niet in staat bent om je eigen knaagdieren groot te brengen.

Voorbeelden van huisdierenslangen die vlees eten zijn onder meer balpythons en maïsslangen.

Wat eten hagedissen?


Hagedissen zijn een complex hoopje. De meeste kleinere hagedissen zijn vooral insecteneters. Andere soorten hagedissen kunnen echter herbivoor (vegetarisch) of omnivoor zijn (zowel vlees als groenten). Sommige grote hagedissen zijn echte roofdieren, die met gemak grotere zoogdieren eten, maar die komen niet vaak voor als huisdier.

Insectenetende hagedissen zijn waarschijnlijk een betere keuze als je vertrouwd bent met het doden van krekels, maar niet met ratten.

In het wild kunnen hagedissen eten:

 • Een grote verscheidenheid aan wormen, spinnen, kevers, vliegen en andere insecten
 • Andere kleine dieren zoals babyvogels, babymuizen of kleinere hagedissen
 • Eieren
 • Fruit en groenten
 • Grotere prooi, afhankelijk van de grootte van de hagedis


Het specifieke dieet varieert sterk, afhankelijk van de soort hagedis.

De meeste mensen voeren hun hagedissen krekels, meelwormen of waswormen.

Het is meestal vrij eenvoudig om krekels te vinden bij uw plaatselijke dierenwinkel, waardoor het gemakkelijk is om deze reptielen te voeren. Dat gezegd hebbende, als je alleen krekels voedt, kan je insecteneter tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen. Misschien wilt u aanvullende opties bekijken.

Voorbeelden van insectenetende hagedissen voor huisdieren zijn onder meer anoles, luipaardgekko’s en langstaartskinken. Leguanen, een andere veel voorkomende huisdierhagedis, zijn meestal vegetarisch. Baardagamen en blauwtongskinken zijn alleseters.

Wat eten reptielen
Photo by Ludvig Hedenborg on Pexels

Wat eten schildpadden?


De pacifisten van de reptielenwereld, de meeste huisdierenschildpadden eten geen vlees of insecten. Deze langzaam bewegende dieren eten het liefst dingen die niet weg kunnen rennen, zoals:

 • Sla, bietengranen en andere bladgroenten
 • Verschillende soorten fruit, waaronder appels, meloenen en mango’s
 • Bloemen
 • Een breed scala aan andere groenten
 • Sommige waterschildpadden eten vissen of insecten


Plantenetende schildpadden kunnen handig zijn als je het idee niet leuk vindt dat andere dieren doodgaan om je huisdier te voeren. Schildpadden hebben vaak complexe voedingsbehoeften omdat ze zijn geëvolueerd om zo’n variëteit te eten! Veel omnivore reptielen doen het het beste met een supplement of pellets als aanvulling op hun verse maaltijden.

Bekende voorbeelden van huisdierenschildpadden zijn de herbivore Russische schildpad en de omnivore roodwangschildpad.

Heeft mijn reptiel supplementen nodig?


De meeste huisdierreptielen eten veel minder gevarieerd voedsel dan in het wild. We voeren bijvoorbeeld vaak krekels aan onze anoles en muizen aan onze maïsslangen.

Zelfs wat de muizen eten als ze nog leven, is behoorlijk flauw, wat hun voedingskwaliteit kan verminderen. Als de muizen altijd niets anders eten dan gewone oude pellets, zijn ze minder voedzaam voor uw slang.

Voedingstekorten kunnen leiden tot zwakke botten, kwetsbaarheid voor ziekten en over het algemeen een kortere levensduur van uw huisdier. Pellets zijn een geweldige manier om het dieet van uw reptielen aan te vullen, vooral voor herbivoren en alleseters. Deze uitgebalanceerde diëten zorgen er in hoge mate voor dat uw reptiel gezonder wordt. Zelfs met een mix van pellets en vers voer, hebben veel huisdierreptielen baat bij – of hebben ze zelfs behoefte aan – supplementen.

Welke supplementen uw reptiel nodig heeft, zal sterk variëren, afhankelijk van wat u voedt en welke soort het is.

Sommige eigenaren van reptielen voeden hun krekels en muizen met een aanvullend dieet, bestuiven hun krekels met supplementpoeder of strooien supplementpoeder op fruit en groenten. Voor sommige reptielen kun je zelfs supplementen aan water toevoegen.

Kortom, er zijn veel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw reptiel het dieet krijgt dat het nodig heeft. Het belangrijkste is om je soort te kennen en je onderzoek te doen om hem het best mogelijke dieet te geven.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp