hamster als huisdier houden welke kooi benodigheden hamster wiel hamster voeding verzorging
hamster als huisdier houden welke kooi benodigheden hamster wiel hamster voeding verzorging

Wat heb je allemaal nodig om een hamster als huisdier te houden?

Lijst van benodigdheden

U moet uw hamster voorzien van een paar essentiële benodigdheden, waaronder:

  • Kooi
  • Beddengoed en nestmateriaal
  • Voedsel
  • Voedsel schotel
  • Waterfles
  • Wiel
  • Huis of schuilplaats
  • Speelgoed

Voordat je een hamster als huisdier neemt

Hamsters zijn vrij veel voorkomende huisdieren. Deze kleine knaagdieren leven meestal ongeveer twee jaar en doen het het beste als ze alleen worden gehuisvest. Er zijn verschillende soorten hamsters. Ze variëren in grootte en kenmerken. Weet wat uw ras is en wat de volgroeide grootte zal zijn, zodat u de juiste maat kooi en uitrusting kunt kopen. Hamsters zijn van nature nachtdieren, dus wees voorbereid op wat geluiden ’s nachts en zet de kooi op een plek die geschikt is voor jou en je nieuwe huisdier.

Voordat u een huisdier koopt, moet u ervoor zorgen dat u een behuizing heeft opgezet om de stress van het aanpassen aan een nieuwe omgeving te minimaliseren. Hamsters hebben specifieke behoeften; ze vereisen lichaamsbeweging en mentale stimulatie, evenals een goed geventileerde kooi met een schuilplaats. Je hamster heeft ook een gevarieerd dieet nodig met een mix van in de winkel gekocht voer en vers voer. Zorg ervoor dat u weet wat uw nieuwe huisdier wel en niet kan eten.

Kies de juiste hamsterkooi

Koop een kooi die groot genoeg, ontsnappingsbestendig en gemakkelijk schoon te maken is. Hoewel de modulaire kooien met slangen leuk zijn, kunnen ze moeilijk schoon te maken zijn en slecht geventileerd (en de slangen kunnen te klein zijn voor sommige soorten). Onderschat nooit het vermogen van een hamster om te ontsnappen, want hij kan door vrij kleine ruimtes passen en verrassend snel door plastic wanden kauwen.

Als je een Syrische hamster (Goudhamster – wikipedia) koopt, houd er dan rekening mee dat veel kooien aan de kleine kant zullen zijn. Als je een dwerghamster neemt, houd er dan rekening mee dat ze zich vaak door de spijlen van een hamsterkooi van gemiddelde grootte kunnen wurmen. Je wilt de hamsterkooi eens per week helemaal schoonmaken. Verwijder de hamster veilig en plaats hem op een veilige locatie terwijl de kooi wordt schoongemaakt.

Voeg beddengoed en nestmateriaal voor hamsters toe

Vermijd ceder- en dennenhoutspaanders als bodembedekking voor uw hamster; de geur kan irriterend zijn voor de ademhalingssystemen van hamsters. Populier is een veiligere optie als u liever houten beddengoed gebruikt, maar veel mensen geven de voorkeur aan papier of ander beddengoed op basis van vezels. Hamsters houden van een gezellig nest om te slapen; de katoenen nestmaterialen die in dierenwinkels worden gevonden, zijn niet nodig en kunnen problemen veroorzaken als ze worden gegeten of als ze om hun tenen worden gewikkeld. Versnipperd toiletpapier of tissues zijn uitstekende nestmaterialen en zijn ook nog eens zuinig in gebruik. Beddengoed kan tijdens de wekelijkse kooireiniging worden schoongemaakt en vervangen.

Kies Hamstervoedsel en -containers

Kies voedsel van goede kwaliteit voor je hamster. Pellets bieden een goede voedingsbalans en zijn voor veel hamsters een betere optie dan losse voedselmixen. Met een losse mix (zaden en andere items) kan uw hamster uitkiezen wat hij lekker vindt en achterlaten wat hij niet lekker vindt. kan leiden tot een onevenwichtige voeding of een hamster met overgewicht. Een gepelleteerde mix kan worden aangevuld met een verscheidenheid aan andere etenswaren, waaronder verse groenten. Hamsters moeten één keer per dag worden gevoerd. Verwijder al het verse voedsel dat binnen een paar uur niet is opgegeten.

Een ondiepe, kleine maar zware kom (alles wat niet gemakkelijk kan kantelen) is ideaal als voerbak voor je hamster. Een kleine kruik van keramiek of porselein is een geweldige optie, omdat ze stevig zijn en niet worden opgekauwd. Je hoeft niet noodzakelijk een speciale hamster schaal te kopen, maar zorg ervoor dat wat je aanbiedt de volgende dag niet op aan flarden gekauwd wordt.

Een kleine hangende waterfles met een roestvrijstalen tuit en bal is de meest gebruikte waterbak voor hamsters. Een kom wordt te snel gemorst, vuil of gevuld met beddengoed. Zorg ervoor dat uw hamster altijd vers water heeft.

Bied oefeningsopties en verrijking aan

Hamsters houden van rennen en hebben de oefening nodig, dus koop het grootste oefenwiel van de beste kwaliteit. Het moet een stevig oppervlak hebben om te rennen en idealiter geen dwarssteunen (die een been of nek kunnen grijpen). Zoek er een die aan de zijkant van de kooi wordt gemonteerd. Zorg ervoor dat het wiel ook stil is, want hamsters rennen ’s nachts. Een kleine hoeveelheid plantaardige olie die op de wielas druppelt, kan helpen om het wiel stil te houden.

Naast een wiel moet je hamster verschillende dingen hebben om op te kauwen en op te klimmen. Hamsters hebben veel stimulatie en beweging nodig, anders kunnen ze zich vervelen. Verveelde hamsters proberen overal doorheen te kauwen, waarbij ontsnapping de waarschijnlijke uitkomst is. Er zijn veel hamsterveilige artikelen in de dierenwinkel, maar je kunt ook kokers voor toiletpapier en tissuedozen gebruiken om speelgoed voor je hamster te maken.

Overweeg een hamsterhuis of een schuilplaats

Uw hamster zal genieten van een privé-woning om te slapen. Een huis of een schuilplaats kan zo simpel zijn als een kleine kartonnen doos (deze zal vaak moeten worden vervangen, maar is economisch), een plastic doos (er kan op gekauwd worden), een houten kist (er kan op worden gekauwd of vuil en stinken), of andere dingen zoals een halve kokosnootschaal of een kleine bloempot van klei. Omgekeerde plastic bakjes voor voedselopslag, zoals een botervlootje, kunnen worden gebruikt als je een deur voor je hamster uitsnijdt (zorg ervoor dat er geen scherpe randen zijn).

Aanbevolen producten voor het verblijf van uw hamster

Alles-in-1 Hamsterkooi met wieltje, voer en drinkbak

Losse onderdelen en voeding

Voorkom problemen met uw hamster tijdens de verzorging

Hamsters zijn behoorlijk winterharde huisdieren. Het probleem is dat als er iets misgaat, de hamster zo klein is dat hij vrij snel zal worden aangetast. Houd een inactieve hamster in de gaten, niet eten, diarree, haaruitval, niezen of tranende ogen. Sommige hiervan kunnen het gevolg zijn van infecties of zelfs longontsteking. Probeer je hamster warm en gehydrateerd te houden en overleg met je dierenarts wat je moet doen.

Een hamster-ontsnapping is een ander veel voorkomend probleem. Als je hamster ontsnapt, houd dan de wacht in de buurt van de kooi en spreid je zoektocht uit naar andere kamers. Omdat het nachtdieren zijn, moet u ’s nachts de wacht houden en onder en achter meubels kijken. Laat de kooi indien mogelijk open met voldoende voer zodat de hamster vanzelf kan terugkeren.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands