Wat is de rui bij vogels?
Wat is de rui bij vogels?

Wat is de rui bij vogels?

Rui is het vervangen van oude veren door nieuwe. Het is niet echt afstoten zoals bij honden en katten, maar het is vergelijkbaar, aangezien oude veren uitvallen en nieuwe op hun plaats groeien. Het is een verwarrend maar normaal proces.

Ruien is niet voor elke vogelsoort hetzelfde en verschilt zelfs van vogel tot vogel. Het seizoen van het jaar, de temperatuur van de omgeving, voeding en het leggen van eieren spelen een belangrijke rol bij het bepalen wanneer een vogel zal ruien en hoe lang het duurt om een rui te voltooien.

Alle vogels ruien minstens één keer per jaar en dit proces heeft normaal gesproken geen invloed op hun vliegvermogen. Sommigen ruien zelfs tot drie keer per jaar. Voor Amazones lijkt rui een continu proces van een jaar te zijn.

De rui-cyclus begint meestal na het broedseizoen, in de late zomer, en wordt veroorzaakt door afscheidingen van de schildklier of hypofyse.

Bij sommige zangvogels, zoals kanaries, begint de rui in de lente en gaat door gedurende de zomer. Meestal worden de veren van de borst en het hoofd als eerste vervangen. Vervolgens wordt de rest van de veren vervangen, eindigend met de staart- en vleugelveren.

Binnen twee tot drie weken is het ruiproces voltooid en worden alle oude veren vervangen door gloednieuwe. Tijdens het rui-proces neemt de stofwisseling van de vogel met ongeveer 30 toe. Om deze reden heeft een ruiende vogel een hogere voedingsbehoefte en heeft hij goede voeding nodig.

Aanbevolen voeding (bol.com):

Rui is een stressvolle tijd voor een vogel en ze kunnen kwetsbaarder zijn voor ziekten.

Sommige vogeleigenaren kennen de term ‘Franse rui’ wellicht. Dit is een term die wordt gebruikt om een ​​abnormale rui te beschrijven en is genoemd naar het land waarin het voor het eerst werd beschreven. Dit type rui wordt meestal geassocieerd met grasparkieten, valkparkieten, tortelduifjes en conures. Het is niet bekend waarom andere vogelsoorten niet vatbaar zijn voor Franse rui.

Bij Franse rui wordt vervanging van de verloren veer aanzienlijk vertraagd en het treedt meestal op na een plotseling groot verlies van primaire veren. Er zijn verschillende vermoedelijke oorzaken van Franse rui, zoals virussen, veranderingen in het milieu, erfelijke aandoeningen, parasieten en voedingsproblemen.

Elke keer dat u een kale plek op uw vogel opmerkt, of denkt dat de rui niet verloopt zoals zou moeten, raadpleeg dan uw dierenarts.

Door te ruien kan de afweer van uw vogel worden verlaagd en wordt hij vatbaarder voor ziekten.

Hoe eerder een ziekte wordt vastgesteld en behandeld, hoe groter de kans dat uw vogel herstelt.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands