Waterschildpad als huisdier, waar moet je op letten?

Aquatische en semi-waterschildpadden zijn populair als huisdier. De bekendste soort is waarschijnlijk de roodwangschildpad, maar het is slechts een van de vele soorten waterschildpadden die gewoonlijk als huisdier worden gehouden.

Veel mensen realiseren zich niet hoe groot waterschildpadden kunnen worden. Roodwangschildpadden, geelbuikschuivers en een paar andere algemeen verkrijgbare huisdierenschildpadsoorten worden 25 tot 30 centimeter lang en vereisen daarom overeenkomstig grote omhuizingen.

Opgelet: roodwang en geelbuikschuivers mogen in Europa niet meer verkocht worden. Raadpleeg uw lokale winkel om alternatieve soorten te vinden (vb: muskusschildpad, Roodbuikspitskopschildpad, Woeste Drieklauw Weekschildpad).

Alle schildpadden hebben het potentieel om een ​​zeer lange levensduur te hebben, die tientallen jaren kan duren als ze op de juiste manier worden verzorgd.

Gedrag en temperament van waterschildpadden

Behalve dat je waterschildpadden een goede omgeving en voeding moet bieden, hebben ze verder niet veel aandacht nodig, hoewel regelmatige interactie kan resulteren in een tamme en sociale schildpad, vooral met kaartschildpadden. Ze zijn in ieder geval mooi en mits goed verzorgd, zouden ze jarenlang plezier moeten bezorgen.

Waterschildpadden hebben grote tanks, speciale verlichting, goede filtratie en regelmatige reiniging nodig.

Waterschildpadden en kinderen

Waterschildpadden zijn geen ideale huisdieren voor kinderen. Ze zijn niet gemakkelijk te verzorgen, niet geweldig als huisdier om mee om te gaan, en ze bevatten vaak Salmonella-bacteriën, die kunnen worden doorgegeven aan kinderen die de noodzaak van een goede hygiëne niet begrijpen (zoals handen wassen).

Jongere kinderen hebben niet de interesse of het vermogen om de hoeveelheid zorg en schoonmaak te bieden die een waterschildpad nodig heeft, dus ouders moeten zich realiseren dat de verantwoordelijkheid om voor het huisdier te zorgen uiteindelijk bij hen ligt wanneer hun kinderen hun interesse verliezen.

Huisvesting van waterschildpadden

Waterschildpadden hebben vrij uitgebreide huisvesting nodig. Ze hebben regelmatige blootstelling aan ultraviolet (UV) licht nodig, dus speciale gloeilampen die zijn ontworpen voor reptielen die zowel UVA- als UVB-licht produceren, moeten in alle schildpaddenbakken aanwezig zijn. Zonder dit licht kunnen ze last hebben van metabole botziekte (softshell-syndroom)

Waterschildpadden zijn ook rommelig, dus hun tanks moeten regelmatig worden schoongemaakt en vooral een goede filtereenheid om de juiste waterkwaliteit te behouden. Ze moeten diep genoeg water hebben om te kunnen zwemmen, en een plek om uit het water te komen, om te rusten onder een warmtelicht. Er moeten te allen tijde geschikte water- en omgevingstemperaturen worden gehandhaafd.

Zorg ervoor dat de temperatuur overdag tussen de 18 en 22 graden is en ’s nachts tussen de 15 en 20 graden. De luchttemperatuur mag gelijk of net iets hoger zijn dan de watertemperatuur, zo voorkom je dat de schildpadden verkouden worden.

Essentiële schildpaduitrusting

 • Behuizing. Een schildpaddenbak en een schildpaddenaquarium zijn standaard, maar tegenwoordig zijn er ook tal van alternatieven, zoals vijvers.
 • Licht / warmte. Schildpadden zijn koelbloedig. Om te zwemmen, te verteren, te groeien en hun immuunsysteem te behouden, hebben schildpadden UVB-licht en warmte nodig. Deze kan worden voorzien van losse gloeilampen of in combinatie met een kwikdampballon.
 • Zonnebadende site. Schildpadden thermoreguleren (regelen hun lichaamstemperatuur) door te zonnebaden, dat is wanneer ze volledig uit het water komen om op te warmen en af ​​te drogen.
 • Filtratie. Schoon water is van cruciaal belang voor een gezonde schildpad en het vermijdt een stinkende kamer.
 • Voedsel. Net als andere huisdieren hebben schildpadden een volledig commercieel voedingsmiddel nodig, met af en toe een traktatie.
 • Verrijking. Schildpadden zijn nieuwsgierig! Decor toevoegen aan hun huis is van vitaal belang om ze gezond en gestimuleerd te houden. Nepplanten, zoals Marineland Bamboo, kunnen veiligheid en rust bieden.

Eten en water

Hoewel het voorverpakte voedsel voor waterschildpadden in de loop der jaren ten goede is veranderd, wordt het niet aanbevolen als enige voedselbron. De meeste waterschildpadden zijn alleseters, hoewel hun voorkeuren voor bepaald voedsel in de loop van hun leven kunnen veranderen, en het aanbieden van een verscheidenheid aan voedsel de beste manier is om ze te voeren.

Bladgroenten zoals snijsla, paardebloemgreens en peterselie (vers, niet gedroogd) zijn prima snacks voor waterschildpadden. Omdat ze meestal in water zijn ondergedompeld, is de beste manier om greens aan je schildpad te voeren, ofwel het voer direct in het water te plaatsen of een zuignapclip te gebruiken om het voer in het aquarium te laten hangen maar niet in het water te laten drijven.

Gehakte appels en bevroren garnalen kunnen af ​​en toe aan een waterschildpad worden gegeven, maar zijn niet ideaal voor dagelijkse maaltijden. Sommige soorten waterschildpadden eten ook insecten, maar het grootste deel van hun dieet moet uit planten komen.

Schildpadden zijn rommelige eters, dus in de regel zal het voeren van waterschildpadden in een aparte container van hun thuistank het mogelijk maken om de rotzooi die met het voeren gepaard gaat, te beperken. Het stelt eigenaren ook in staat om de voedselinname van elke schildpad te volgen wanneer meerdere schildpadden samenleven.

Je waterschildpad kiezen

Met de juiste persoon en de juiste toewijding zijn schildpadden mooie, fascinerende en plezierige huisdieren. De eerste stappen naar een goed bezit van waterschildpadden zijn het onderzoeken van de beschikbare soorten en de vereiste zorg van elke soort.

Hoewel de basisprincipes van de verzorging van waterschildpadden voor alle soorten vergelijkbaar zijn, moeten potentiële eigenaren de specifieke details over huisvesting en voeding voor de specifieke soort die ze willen kopen, doornemen.

Voor beginners worden de sterkere soorten waterschildpadden aanbevolen, zoals roodwangschildpadden, modder- en muskusschildpadden. Houd er rekening mee dat sommige soorten een volwassen lengte van meer dan 30 cm bereiken, terwijl bijvoorbeeld modder- en muskusschildpadden ongeveer half zo groot zijn.

Sommige soorten reageren ook minder goed op de koudere temperaturen die in onze streken heersen. Softshell- en ‘snappers’ staan ​​bekend als groot, agressief en over het algemeen moeilijker te verzorgen, wat betekent dat ze geen goede keuzes zijn voor beginners.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Huisdierenschildpadden zijn al heel lang populair. Baby-roodwangschildpadden waren vele jaren geleden direct verkrijgbaar en goedkoop, wat helaas resulteerde in veel verwaarloosde schildpadden.

Rondwormen en andere interne parasieten worden vaak aangetroffen bij schildpadden en vertonen meestal geen duidelijke symptomen. Een onderzoek door een reptielendierenarts is meestal wanneer deze worden ontdekt.

Vitamine A-tekort is ook een veel voorkomende aandoening bij schildpadden.1 De symptomen kunnen onder meer zijn: abcessen in de oren die zwelling achter het oog van de schildpad veroorzaken. Er kan pus verschijnen, dat eruitziet als cottage cheese.

Luchtweginfecties, die worden gekenmerkt door piepende ademhaling, loopneus, ademhalingsmoeilijkheden en lethargie, komen ook voor bij de meeste reptielen, en schildpadden vormen daarop geen uitzondering.

Onder waterschildpadden is schelprot een veel voorkomende aandoening. Dit gebeurt meestal wanneer de schildpad een bacteriële of schimmelinfectie heeft, waarvan er vele zweren over de schaal kunnen veroorzaken. Dit is bijzonder pijnlijk voor het dier, aangezien de schaal zijn inwendige organen beschermt.

Dit soort infecties treedt meestal op nadat een schildpad gewond is geraakt of onder grote stress heeft gestaan.

Al deze gezondheidsproblemen moeten worden behandeld door een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen, idealiter een met expertise in schildpadden.

Symptomen die wijzen op gezondheidsproblemen

Laat je schildpad de eerste drie of vier dagen nadat je hem naar huis hebt gebracht, zich in zijn nieuwe omgeving nestelen. Als je een van deze symptomen ziet, breng je schildpad dan naar de dierenarts voor controle:

 • Meestal verstoppen
 • Minimaal eten of drinken
 • Gewichtsverlies
 • Gezwollen gewrichten
 • Afscheiding uit ogen, neus of mond
 • Verkleuring van de huid
 • Uitwerpselen die langer dan twee dagen vloeibaar zijn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp