Worden honden jaloers en wat kan je doen om het te vermijden?

Jaloezie is het gevoel opeisend of beschermend te zijn over iets dat als speciaal wordt beschouwd. Het kan zich manifesteren over relaties, mensen en zelfs levenloze objecten zoals speelgoed en voedsel. Het is moeilijk om precies te weten welke emoties huisdieren voelen en erkennen, maar jaloezie is er een die is bestudeerd en gedocumenteerd bij honden.

Wat veroorzaakt hondenjaloezie?

Veelvoorkomende voorwerpen die jaloezie opwekken bij honden zijn tijd met familie en vrienden, speelgoed, een bed / persoonlijke ruimte of etenswaren. In 2014 voltooiden onderzoekers in San Diego een onderzoek waarbij honden hun baasjes zagen omgaan met verschillende objecten en hun acties en gedrag geobserveerd werden.

De voorwerpen die werden gebruikt, waren onder meer een knuffeldier dat eruitzag als een hond, een jack-o-lantern (lantaarn niet bepaald een interessant voorwerp voor de hond, of de eigenaar) en een boek. Een derde van de honden in het onderzoek probeerde tussen hun baasjes en de knuffel te komen of hun baasjes terug te leiden naar interactie met hen. Een vierde van de honden in het onderzoek snauwde agressief naar het knuffeldier. De onderzoekers vermoedden verder dat de rest van de honden die niet op het knuffeldier reageerden, zich hadden gerealiseerd dat het niet echt was en het niet als een bedreiging zagen. Geen enkele hond vertoonde jaloerse acties ten opzichte van de jack-o-lantern of het boek. Uit deze studie werd duidelijk dat de honden jaloers waren op de knuffel als hun baasjes ermee speelden en hun acties bevestigden deze conclusie verder.

Voorwerpen of acties die jaloezie opwekken, zijn uniek voor elke hond. Deze gevoelens zijn ook opgemerkt bij honden wanneer een nieuwe significante ander, huisdier of baby de relatie aangaat, wat kan leiden tot minder persoonlijke aandacht van hun baasjes.

Manieren om jaloezie te helpen minimaliseren en voorkomen, beginnen met het identificeren van de oorzaak en bepalen of deze ondergeschikt is aan een persoon / huisdier of een levenloos object. Als je eenmaal de aanzet tot oorzaak (of oorzaken) hebt vastgesteld, kun je eraan werken jaloezie te minimaliseren en te elimineren.

Tips om jaloezie bij honden te minimaliseren

  • Creëer een routine. Bepaal een bepaalde tijd die aan uw hond is gewijd. Dit kan een vroege ochtendwandeling zijn of hardlopen voordat het gezin wakker wordt, waar u uw aandacht specifiek aan hen kunt besteden.
  • Creëer een relatie met het object van jaloezie (als het een persoon is). Dit kan inhouden dat de nieuwe persoon uw hond meeneemt voor wandelingen of autoritten, waardoor uw pup opgewonden kan raken om tijd met hem door te brengen. Moedig die nieuwe persoon aan om de hond te overladen met positieve bekrachtiging en traktaties. Als de nieuwe aanwinst een klein kind is, begin ze dan veilig op te nemen in quality time, zoals een korte wandeling met uw hond in een kinderwagen, zodat ze langzaam een ​​onderdeel worden van de routine van uw huisdier. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze hun eigen positieve relatie met de hond hebben, zoals spelen met speelgoed, apporteerspelletjes en het -onder toezicht- geven van traktaties.
  • Geef elk huisdier persoonlijke aandacht. Als de jaloezie voortkomt uit een ander huisdier in huis, creëer dan een speciale tijd waarin elk dier zijn eigen aandacht, lichaamsbeweging en voeding krijgt. Als uw huisdieren om tijd van eigenaren moeten strijden, zal de jaloezie alleen maar erger worden. Zorg ervoor dat ze allemaal hun eigen individuele relatie met jou hebben en niet vechten om aandacht. Door ervoor te zorgen dat elk huisdier zijn eigen eetgedeelte, privéhok en slaapruimte heeft, kunnen ze ontsnappen en ontspannen op een locatie waar ze niet hoeven te strijden om middelen.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp